16.06.2019
Čia si, čia, rastlinka chia? Energia a vytrvalosť?

Približne od roku 2013 si môžeme takto nôtiť aj u nás, na Slovensku, keď semienka tejto rastlinky dobyli celý západný svet, bažiaci po zdravej výžive. Nie je žiadnym tajomstvom, že väčšina globálne známych životabudičov pochádza z Ameriky. Pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky fajčili tabak nielen vo fajkách mieru. Inkovia mali peyote a koku, ktorá sa stala súčasťou pôvodnej receptúry cocacoly. Mayovia pre nás objavili účinky kakaa a čokolády. Káva síce pochádza z Etiópie, po objavení Ameriky sa ale vo veľkom začala pestovať v Latinskej Amerike. A Aztékom vďačíme za chia semienka. 

Tieto nenápadné malé tigrované semienka teda nepadli na našu planétu z jasného neba, aj keď pôvodní obyvatelia Strednej Ameriky ich považovali za jeden z darov svojich bohov. A mali na to mnoho dôvodov: semienka rastliny zvanej  šalvia hispánska boli jednou z ich hlavných potravín. Okrem výživných látok im dodávali aj energiu,  potrebnú na prežitie. Christopher McDougall preslávil tieto zázračné semienka celosvetovo v knihe Born to run, teda Zrodení k behu. Preslávil aj prastarý kmeň Tarahumarov, žijúci kedysi dávno v oblasti dnešného mexického štátu Chuhuahua. Dnešní potomkovia Tarahumerov sami seba označujú menom Rarámuri, teda bežec. Ich životná filozofia sa dá zhrnúť takto: „Žiješ, pretože tvoj otec dokázal uštvať srnu. On žije, pretože jeho dedo dokázal utiecť Apačom na koňoch. Žijeme teda, pretože sme rýchli a vytrvalí.“ Títo ultrabežci dokážu v priebehu niekoľkých dní ubehnúť aj 300 kilometrov v drsnom kamenitom teréne a podnebí náhorných plošín, vysokých okolo 2000 metrov. Na jeden záťah bez problému dajú aj 80 kilometrov.  Ich ohromná fyzická výkonnosť je pripisovaná práve účinkom semienok chia.

Po globálnej „ochutnávke“ chia semienok sa týmto čarovným malým semienkam začali venovať aj odborníci na zdravú výživu. Objavili, čím to je, že ich nabudzujúci efekt dokonca predčí aj energetické nápoje.

 

Vysoký obsah živín robí z chia semienok ideálny doplnok zdravej výživy. Skrývajú v sebe unikátnu kombináciu vysokého podielu proteínov, vlákniny a minerálov a nízky podiel jednoduchých cukrov. Dokonalá diétna potravina: zdravo zaženie hlad a zasýti.

Vysoký obsah vlákniny tiež pomáha zahnať hlad počas diéty a zlepšuje zdravé trávenie.

Vysoký podiel Omega 3 mastných kyselín reguluje priaznivú hladinu cholesterolu, pomáha eliminovať zápalové procesy a má nezanedbateľný vplyv na zdravie kardiovaskulárneho systému.

Bohatý obsah kyseliny alfa-linolénovej je prevenciou diabetu druhého stupňa.

Vysoký podiel antioxidantov pomáha spomaľovať starnutie kože a tvorbu vrások absorbovaním voľných radikálov v krvi.

Vysoký obsah proteínov, vápnika, draslíka, horčíka, fosforu, železa a bóru pomáha  k udržaniu zdravia kostí a zubov a budovaniu  svalovej hmoty.

Vyvážený obsah minerálov, vlákniny a nízky obsah cukrov je ideálna kombinácia na zdravé chudnutie.

 

Naše Chia pudingy sú nepasterizované, nevarené a bez konzervantov. Sú vyrábané z najkvalitnejších super – potravín  tesne pred doručením. Čerstvučké, domáce pudingy je ideálne skonzumovať do 24 hodín.  Bolo by naozaj hriechom nevyužiť všetky dary, ktoré sa skrývajú v týchto malých zázračných aztéckych, ale už aj našich semienkach

 

Náš Chia puding objednáte na https://www.fitnessdeli.sk alebo na 0915 094 364.

Fitnessdeli Obchodné podmienky Kontakt Prihlásiť ako partner

Copyright © 2024 by Fitnessdeli.sk, Všetky práva vyhradené.